fredag, december 26, 2014

EN ANNAN ANNANDAG ....


För tio år sedan var det en annan annandag och en annandag som många minns med sorg och förtvivlan. Min annandag 2004 handlade mest om att jag och min mor besökte min mormor i Råneå, en tradition för oss den dagen. På vägen dit hördes det tal om en katastrof i Asien, dels på stan men också i radiosändningar, men jag kan inte påstå att jag direkt tänkte på det hela innan jag återvänt hem till min lägenhet på Abborrgränd på Hertsön i Luleå. När jag knäppte igång den gamla trogna fjortontummaren av märket Philips och den något nyare (men dock gamla) datorn och den nyare internetuppkopplingen så började jag förstå att något förfärligt hade hänt på andra sidan planeten. Veckorna innan hade jag och min studentkamrat Maria T ägnat en massa energi åt att få vårt examensarbete någorlunda färdigt och redo för opponeringen i början av januari 2005. Marias dotter skulle resa till Thailand och plötsligt visste Maria inte om hennes dotter hade råkat ut för tsunamin. Efter många om och men fick hon tag på henne, men då befann hon sig på andra sidan Thailand och hade inte ens sett vad som hänt på nyheterna. Det var bara MTV som betittades på den TV:n som fanns i hennes närhet. Det måste dock ha varit några väldigt oroliga timmar innan det stod klart att inte hon blivit drabbad. Vad jag vet har ingen jag känt dött i katastrofen, även om jag inte kan veta säkert än i denna dag. Dansbandet Flamingokvintettens relativt färske pianist Fredrik Strelvik dog i katastrofen och även hans familj, men det var ju bara en av ett otal katastrofer och tragedier som drabbade oss i samband med tsunamin. 

En annan annandag, sex år senare, på morgonen dog min mormor på ett vårdhem i Råneå. Det var väl ingen chock, särskilt som jag redan på julafton fått rapporter om att slutet närmade sig, men döden tar en ändå alltid på sängen när den drabbar en. 

Idag har det varit en annan annandag, och jag vet inte vilka tragedier som drabbat landet idag, då jag inte direkt brytt mig om nyhetsrapporteringen nu under min julledighet. En kall annandag och på eftermiddagen började lovikkavantar ramla från himlen i form av stora snöflingor. Själv kryper jag nu i under täcket och konstaterar att ännu en annan annandag har passerat. Detta var väl inte en av de mest minnesvärda, men den har åtminstone inte orsakat några tårar. Det kan man inte säga om de tidigare annandagarna jag skrev om. 

söndag, december 21, 2014

JUL I NORR

Jag sitter just nu på nattåget som rullat ut från Stockholms Centralstation för en stund sedan och bör snart vara i Uppsala. Det är dock inte målet med resan utan det är till Luleå jag ska. Ja, surprise, surprise, det är ju bara dit jag brukar åka. Det är dock länge sedan jag åkte i juletid, senaste gången var faktiskt 2006, samma år jag flyttat till Stockholm. Då beställde jag resan redan innan höstlovet, men med facit i hand så kanske jag skulle ha stannat hemma. Jag blev i vilket fall som helst inget trevligt sällskap då jag ägnade i stort sett två veckor åt att sova. Efter mitt första alltför köriga halvår så var jag helt enkelt utmattad. Därför har jag sedan dess hållit mig hemma och vilat över julhelgen sedan dess, men i år tänkte jag att det var dags att uppleva julen norröver igen. Jag är trött den här gången också men inte lika utmattad till kropp och själ. Tvärtom har det varit en bra och stimulerande höst och jag har trivits bra med mitt jobb och då gör det mindre att det ibland blir tröttsamt i höstmörkret. 

Jag fyllde 40 för några dagar sedan och det är ju i sanning en pseudohändelse men det var ändå en dag jag kommer att minnas länge, så jag blev ordentligt firad av elever och kollegor. Då jag och min kollega ordnat ett juluppträdande med fyra årskurser och då uppträdandet ägde rum den sk högtidsdagen så genomförde min kollega en kupp och lät alla elever på skolan och all personal sjunga "Ja må han leva" samtidigt som jag stod kvar på scenen och försökte undvika att dels flyga in i bakre scenväggen av draget och samtidigt undvika att fälla en rörelsens tår. Mäktigt var det i alla fall. 

Känner jag mig gammal då? Nja, det kan man väl inte påstå. Jag känner mig inte ung, men det har jag väl aldrig gjort, men jag känner mig inte redo för graven heller. 

tisdag, december 09, 2014

RING KLOCKA RING INTE OSS, VI RINGER ER ...

Det är lustigt att poeten Alfred Lord Tennysons mest kända dikt i Sverige är Nyårsklockan då den alls inte innehar samma ställning bland Tennysons verk i andra länder, hemlandet England inkluderat. När man studerar "Ring Out, Wild Bells" som originalet heter, så kan man konstatera att översättaren tagit sig ganska stora friheter med Tennysons dikt. Edvard Fredin hette översättaren och han var en dramatiker, översättare, skådespelare och teaterrecensent som under sin korta livstid (han var bara 32 år när han dog 1889) hann med åtskilligt med översättningar. Han översatte också bland annat Marseljäsen till svenska. När jag läser Tennysons original så kan jag inte säga att jag får samma känsla som när jag läser (eller hör) Fredins svenska version. Förmodligen för att den av gammal tradition blivit en av de mest kända dikterna i Sverige under de senaste 100 åren. Anders de Wahl som började läsa dikten på Skansen redan på 1890-talet var då en lovande ung skådespelare och när han läste dikten för sista gången från en radiostudio på 1950-talet, räknades han som en av Sveriges mest firade skådespelare genom tiderna. Jag har inte blivit klok på om traditionen att läsa Nyårsklockan fortsatte efter de Wahls död, men det verkar som om det var i samband med att SVT började sända från Skansen på 1970-talet som Nyårsklockan återupplivades. Då med den magnifike skådespelaren Georg Rydeberg, som efter sin död ersattes av Jarl Kulle, en annan av svensk skådespelarkonsts stora röster. När han gick bort minns jag att jag tänkte, att den perfekte ersättaren vore Jan Malmsjö. Nu fick istället Margareta Krook uppdraget, och naturligtvis var det ett inspirerat val, men när även hon lämnat oss fick Jan Malmsjö chansen. Hittills har alla Nyårsdiktsuppläsare avgått med döden, men nu har Jan Malmsjö meddelat att han vill att någon annan tar över, och det får man ju respektera. Min första tanke blev: vem ska nu ta över? Jag insåg att utbudet av skådespelare och artister av de Wahls, Rydebergs, Kulles och Malmsjös kaliber är begränsat. Egentligen fick jag bara två namn i huvudet: Johan Rabaeus och Tomas Bolme. De skulle jag mycket väl kunna tänka mig skulle göra ett alldeles utmärkt jobb. Tyvärr är det väldigt glest bland de riktigt stora svenska skådespelerskorna och jag kan inte komma på någon som skulle kunna göra ett lika bra jobb som Margareta Krook. Hur som helst, vad läser jag då i tidningen? De har givit uppdraget till den stelt uppblåste och okänslige Loa Falkman. De kunde lika gärna ha valt Blondin-Bella.

söndag, december 07, 2014

FLITIG HELG!

Ja, detta bör nog ses som en av mina flitigare helger på länge. Varför inte avsluta den med att dessutom skriva ett blogginlägg? Sagt och även gjort! 

Var rätt så rejält trött på fredagskvällen och sov ganska oroligt och hade en rätt så imponerande huvudvärk framåt morgonen, men den botades snart, så jag tog mig en långdragen sovmorgon - sömn brukar hjälpa. På lördagen hade jag egentligen tänkt vara plikttrogen och rätta prov, uppdatera matriser, bedöma inlämningsuppgifter - och annat arbetsrelaterat, men jag fick istället ett ryck och tog en sväng in mot Hornstull där jag fått höra att det skulle finnas en skivaffär jag inte kände till, och jajamen på Hornsgatan fanns MJ Retro - inte konstigt att jag missat den då jag aldrig varit på den delen av Hornsgatan tidigare. Rätt så nöjd med vad jag hittade vandrade jag sedan tillbaka mot Hornstulls tunnelbanestation, och utanför bageriet som gör brottsligt gott bröd satt Janne Schaffer och fikade och pratade med en kamrat. Att se en idol på det sätt är naturligtvis inspirerande så jag beslöt mig för att ägna lite tid åt mitt pågående projekt med nya låtar. 

Innan jag gjorde det så slutförde jag ett videoprojekt som jag arbetat med sedan oktober månad, en uppräkning av mina 50 främsta favoriter på skiva - ett arbete som tar tid att såväl planera och spela in och redigera, men jag hade bara fem-sex videor kvar att göra så jag gjorde det först. När jag skriver detta har jag kvar att ladda upp ca 20 videor i serien. Nå, efter detta plockade jag fram inspelningsapparaturen, mikrofoner, kablar, iPaddan, elgitarren Hagström Viking och elbasen Höfner. Jag hade tidigare redan spelat in ungefär 32-34 minuter musik, så jag hade hunnit en bra bit på vägen. Jag satt och jobbade med låtar och inspelningar ända fram tills att min oäkta hälft kom hem från jobbet. 

På söndagen fortsatte jag med att skriva och spela in låtar efter att mitt arbetsrelaterade arbete var avklarat - tack och lov inte mycket kvar att göra nu innan det är dags för jullov - framåt kvällen började jag mixa ned allt material och bestämma i vilken ordning låtarna skall presenteras. Elva låtar, sammanlagt 62 minuter och det hela skall få heta "Rubber Heart" efter en av låtarna. Då krävs nu bara lite tid att ladda upp allt till Soundcloud, uppdatera hemsidan och förpesta tillvaron för bekanta med att göra dem uppmärksamma på att nu finns det nytt musikmaterial tillgängligt från herr Jakobsson. Nu är det bara "pissågeligg" kvar antar jag. 

RECORD COLLECTION UPDATE DECEMBER 6, 2014

NYTT ALBUM: RUBBER HEART


Så var det dags för en ny samling låtar. Det tog nästan ett och ett halvt år sedan förra albumet, och denna samling låtar har väl inget sammanhållande tema - kanske skulle ett tema vara att jag försöker ta ut svängarna lite musikaliskt, vilket gör att några av låtarna är lite längre än vanligt. Sångerna handlar om livet, döden, medelåldern, kärlek - levande såväl som krossad, sorg, saknad och njutning.

LYSSNA HÄR

Nå, tack för mig!

 Som någon eventuellt noterat så skriver jag inte här längre, men tänkte att bloggen får finnas kvar i väntan på bättre tider. Den här blogg...