söndag, april 30, 2006

Valborgsmässoaftontankar

Jacques Loussier och hans eminenta trio leker med Bach i mina Koss-pluggar, och till vänster om datorns tangentbord ser jag hur cd:n snurrar vildsint i den bärbara cd-spelaren. Till höger om den (mellan tangentbordet och skärmen) ligger min kramboll - inköpt för att förstärka musklerna i min vänsterhand, cd-omslaget som skvallrar om att jag i denna sekund lyssnar på Loussiers version av Allegrot ur Johann Sebastian Bachs konsert i F-moll, och till höger om detta ligger min mobiltelefon tyst och stilla (med Sousas "Liberty Bell" - dvs Monty Pythons signaturmelodi som ringsignal).

Det är ju Valborgsmässoafton. En av årets mest högoktaniga helger.

Jag sitter och funderar på en kortare dialog som utspelade sig i morse vid frukosterandet ... försök till konstlad rekonstruktion:

- Vi kanske kan gå och titta på elden vid Husby gård senare i kväll ...

- ... och titta på alla fyllon ... fast det kanske inte finns så mycket sådant i de här trakterna?

- Jag har då ALDRIG begripit vari nöjet ligger i att supa sig redlöst berusad. Jag bara fattar det inte ...

- Glädjen över att våren är i antågandet, och vi kanske inte kan visa våra glädjekänslor utan att först hälla i oss en hel del ... vad vet jag?

- Jag har då aldrig firat Valborg. Men det kan ju förstås bero på att jag aldrig firat tillsammans med svenskar ...

- Tyvärr är det så att svenskar inte kan hantera alkohol helt enkelt. Hur kan man annars tolka allt helgfylleri?

- Jaa ... Då skall jag ju inte säga något om ryssar!

- Nej, jag har fått höra det från flera olika 'källor' vid det här laget, så det verkar ligga något i det.

Ungefär lät det när jag och en mig mycket när och kär person satt och drack arabiskt kaffe och smaskade på pitabröd, skogaholmslimpa med alla möjliga mer eller mindre bisarra pålägg: gurka, tomat, morot, ädelost på tub, kalkonmortadella och ... håll i er ... jordnötssmör (eller amerikanskt tapetklister som jag brukar kalla det).

Jag är ju själv ingen IOGT-are och heller ingen nykterist, eftersom jag gärna dricker vin eller martini eller kanske till och med en whisky i glada vänners lag, men jag skulle aldrig vilja dricka mig apfull. Visst har det hänt några gånger att det har hänt, men då har det varit nödvändigt - och inte särskilt lustfyllt överhuvudtaget. Men jag kan aldrig förstå människor som har som mål med sitt festande att gå ut och supa skallen av sig, och jag är inte ens i närheten av att kunna förstå varför de dessutom verkar vara stolta över det. Jag förstår inte den mentaliteten, har aldrig gjort det och kommer nog heller aldrig att göra det. Under några år slutade jag gå på fest bara för att jag tyckte att jag blev betraktad med misstänksamhet bara för att jag inte ville supa skallen av mig ... och jag blev bara så himla less på att behöva motivera varför jag inte ville ("Nej, jag är varken nykter alkoholist eller strikt religiös eller godtemplare.."). JAG bad minsann inte dem motivera varför de ville supa bort en massa pengar för att sedan vakna med kopparslagare och ångest morgonen (eller eventuellt dagen) därpå, fast jag tycker att en sådan fråga hade varit mer befogad. Nej, som sagt var, jag begriper det inte.

Nu när Jacques Loussier och hans trio spelar Bachs Passacaglia i C-moll önskar jag er alla en trevlig Valborgsmässoafton och en trevlig första maj. Men ta det easy i kväll, så att ni orkar demonstrera i morgon.

och ja visst ja ... grattis knugen!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej beji
Ja nu har jag uppdaterat mig själv lite härinne och läst dina tunnelbanebetraktelser. Nu kanske du förstår varför jag tröttnade på stockholm, just det, det var röda linjen 80 minuter varje dag som gjorde det...hehe...

Jag bodde två stationer från skärholmen (bland annat för jag bodde i enskede också, sandsborg närmare bestämt. Där jag f.ö. också jobbade så det blev många timmar på tunnelbanan varje dag, efter att jag flyttat till vårby)

Mina favoriter är nog de gröna linjerna, den mot Bagarmossen och den mot Farsta strand. Det är oftast hyfsat lugnt också.

Valborg har jag inte firat på flera år, det är lite tråkigt, med tanke på elden då, men som sagt är det mycket jobbig fylla. Jag är heller inte nykterist helt och hållet (dricker i snitt 3-4 gånger /år) men tycker det kan bli mycket överskattat det där.

Long time no seen förresten?!

Anonym sa...

"då har det varit nödvändigt" . .. hmmm
Skulle någon ha slagit dig annars?
Men jo, så kan det ju vara, särskilt när man är ung och inte vill "utmärka" sig, att man gör som alla andra.
Grupptrycket.
Själv hade jag nog lite svårt att dra gränsen för när det var dags att sluta hälla i sig när jag var yngre. Himla skönt att ha kommit långt från det stadiet numera!
=)

Vad gäller jordnötssmör, så är det GOTT ju!!
Inte minst crunchy-varianten.
Och vad gäller klistrigheten så brukar amerikanarna själva ofta ha ett tunt lager sylt av något slag ovanpå. Lämpligen jordgubb, cranberry, hallon el dyl.
Så fastnar det inte i gommen.
;-)

Anonym sa...

Haj på daj!

Jag ser att Linda gillar gröna linjen. Det är ju det jag alltid har sagt: Hon är en tjej med gott omdöme. Undertecknad har ju bott både i Bagarmossen och Farsta Strand. Kuriosa: Pendeltågsstationen vid Farsta Strand hette från början Södertörns Villastad, men sedan några år tillbaka går den liksom tunnelbanestationen under namnet... Farsta Strand.

Jag visste väl att det var något "lurt" med att Galina skulle vara kurd. Men efter din förklaring har jag bilden fullständigt klar för mig.

Alkohol? Fylla? Redlöshet? Ja, det vet ju inte jag någonting om som du vet. :-s
Jag håller med dig i ditt resonemang. Det är inte friskt att vuxna människor super skallen av sig. Jag vill hävda att de som gör det har problem med sitt förhållande till rusdrycker. OK att ungdomar super sig "plakata" någon gång i oförnuft. Det hör ju ungdomen till att testa. Tyvärr leder det till en jävla massa skit. Ja, det där vet ju du lika bra som jag.
Jag är i alla fall glad för varje dag som jag slipper "demonen".

Du, BeJi! Hade ni mycket rutten is i Lule?

Sköt om dig och hälsa flickvännen.

/ Rob

Anonym sa...

Var det när det var en JÄVLIGT tråkig fest som det var "nödvändigt"...? *asg*

/ Rob again

Anonym sa...

Jag måste fråga: Har du skadat vänsterhanden? Jag menar, eftersom du använder kramboll...

So long
Rob

Anonym sa...

För övrigt gillar jag formuleringen "Visst har det hänt några gånger att det har hänt.." ;-P

Sluttjötat från
Rob

Nå, tack för mig!

 Som någon eventuellt noterat så skriver jag inte här längre, men tänkte att bloggen får finnas kvar i väntan på bättre tider. Den här blogg...